Pohjois-Pohjanmaan Liiton tiedotteessa 5.2.2014 mukana Hailuodon hanke

————————————————————————————————————————————
Tiedote tästä ja vastaavista Pohjois-Pohjanmaalla etenevistä laajakaistahankkeista. Myös Hailuoto mainittu yhtenä neljästä osuuskunnasta.
————————————————————————————————————————————

POHJOIS-POHJANMAAN LIITTO TIEDOTTAA

Tiedote 5.2.2014

RAKENNAMME MAASEUDUN TIETOLIIKENNEYHTEYKSIÄ POHJOIS-POHJANMAALLA

Haja-asutusalueen laajakaistahankkeet ovat edenneet Pohjois-Pohjanmaalla. Viestintäviraston viime vuoden loppuun mennessä Laajakaista kaikille 2015 -hankkeesta myöntämistä tuista ylivoimaisesti suurin potti, 28 prosenttia on kohdistunut Pohjois-Pohjanmaalle. Yhteensä viestintävirasto on myöntänyt tukea koko maassa 22,7 miljoonaa euroa, josta 6,3 milj. euroa Pohjois-Pohjanmaalle. Lisäksi maaseuturahaston tuella Pohjois-Pohjanmaalla on käynnissä tai vireillä neljä hanketta. Näihin maaseuturahastosta on myönnetty tukea lähes 4,5 miljoonaa euroa.

Pohjois-Pohjanmaan hankeohjelmassa mukana olevista 12 kunnasta vain kolme kuntaa, Kuusamo, Reisjärvi ja Haapajärvi, ovat vielä ilman ratkaisua hankkeen toteuttamiseksi. Kuusamossa uskotaan mobiiliverkon ratkaisevan tietoliikenneyhteydet kaupallisten toimijoiden kautta. Laajakaistahankkeen toteuttamisen ovat aloittaneet Taivalkoski, Pudasjärvi, Ii, Hailuoto, Utajärvi, Siikalatva, Pyhäntä, Kärsämäki ja Pyhäjärvi. Toteuttamista varten kunnissa on perustettu neljä osuuskuntaa ja kaksi kuntayhtiötä.

Edelläkävijä ja suunnannäyttäjä Pohjois-Pohjanmaalla on ollut Utajärvi ja Osuuskunta Utakuitu, joka on käynnistänyt laajakaista rakentamisen ripeästi. Utajärvellä on jo rakennettu kesän 2013 aikana valokuituverkkoa yli 300 kilometriä ja asiakasyhteyksiä otetaan käyttöön kuluvan talven aikana noin 200 kappaletta. Pudasjärvellä ja Taivalkoskella toimiva Kairan Kuitu on saanut Viestintäviraston tukipotista toiseksi suurimman panostuksen. Valokuituverkon rakentaminen käynnistyy siellä ensi kesänä. Kevään 2014 aikana verkon rakentaminen tulee käynnistymään myös kaikissa muissa hankekunnissa, lukuunottamatta Iitä ja Hailuotoa, jossa päästäneen rakentamaan loppukesästä 2014. Iin laajakaistahankkeessa tarvitaan vielä lisää toimijoiden yhteistä näkemystä, jotta hanke nytkähtää eteenpäin.

Valtakunnallinen Laajakaista kaikille 2015 -hanke on saanut aivan uudenlaisen merkityksen, kun kunnat ovat ottaneet toteuttamisvastuuta hankkeissa. Nyt suunnitteilla ja käynnisteillä olevat hankkeet tulevat toteuttamaan yhteydet loppuasiakkaille saakka haja-asutusalueiden lisäksi myös kuntien taajamiin ja niiden läheisyyteen. Hankkeen etenemistä Pohjois-Pohjanmaalla on auttanut kuntien yhteistyö, Pudasjärvi ja Taivalkoski, Siikalatva ja Pyhäntä sekä Kärsämäki ja Pyhäjärvi vievät rakentamista yhdessä eteenpäin.

Meneillään olevat hankkeet tulevat vaikuttamaan yli 40 000 pohjoispohjalaisen tietoliikenne-yhteyksien merkittävään paranemiseen. Laajakaista kaikille 2015 -hankkeesta on tullut vuosituhannen alun tärkein ja merkittävin kehittämishanke maaseudulle ja maaseutukunnille.
Kuntavetoisena toteutetut hankkeet kantavat merkittävästi yhteiskuntavastuuta. Ne edistävät ekologista ajattelua, asukkaiden hyvinvointia, tehostavat kuntapalveluita ja palvelujen saatavuutta sekä edistävät demokratiaa ja kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Pohjois-Pohjanmaalla maaseudun laajakaistarakentamista edistetään 100 Megan Itä- ja Pohjois-Suomi -hankkeella.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Timo Hänninen
Pohjois-Pohjanmaan liitto
100 Megan Itä ja Pohjois-Suomi
gsm: 040-685 4027

Close Menu