Tervetuloa Halakon laajakaistailtaan liikuntahallille maanantaina 26.5. klo 18

Tervetuloa Halakon laajakaistailtaan liikuntahallille maanantaina 26.5. klo 18

Tule kuuntelemaan ja vaikuttamaan oman lähialueesi valokuitusaatavuuteen Hailuodon laajakaistailtaan. Esittelemme hankettamme Hailuodossa Aito helmi -salissa maanantaina 26.5.2014 klo 1800 lähtien.

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä tarkoitusta varten valokuituosuuskunta on perustettu?

Osuuskunta tarvitaan, koska kaupallista valokuitutarjontaa ei ole. Valokuitu mahdollistaa nykyaikaiset, nopeat ja luotettavat laajakaistayhteydet sekä erilaisten internet- ja tv-palvelujen saatavuuden ja kilpailuttamisen.
Kilpaileeko osuuskunta jonkun tahon kanssa?

Ei kilpaile. Suuret operaattorit eivät ole halukkaita toteuttamaan valokuituyhteyksiä pientaloille. Osuuskunnan valokuituverkko on täysin avoin kaikille internet- ja tv-palveluntarjoajille.
Miksi nykyiset kuparijohtoihin ja mobiiliyhteyksiin perustuvat laajakaistaliittymät eivät riitä?

Netin käyttö lisääntyy koko ajan. Tulevaisuudessa käytettävät ohjelmat vaativat yhteyksiltä entistä enemmän. Kuparijohtoihin ja mobiiliyhteyksiin perustuvat, kapasiteetiltaan rajalliset laajakaistayhteydet toimivat jo tällä hetkellä Hailuodossa huonosti tai hyvin vuorokauden ajasta riippuen. Jatkossa ne tulevat ruuhkautumaan pahemmin ja aiheuttamaan ongelmia alueemme asukkaille. Käytettyjen teknologioiden kehitysaskeleetkaan eivät ratkaise tilannetta.
Pyrkiikö osuuskunta tuottamaan voittoa? Mihin mahdollinen voitto käytetään?

Ei pyri. Osuuskunta pyrkii tuottamaan jäsenilleen palveluja mahdollisimman tehokkaasti ja kannattavasti. Osuuskunta ei tavoittele voittoa. Mahdollinen ylijäämä hyvitetään jäsenille esimerkiksi kuukausimaksujen pienentämisen muodossa.
Mitä hyötyä valokuituliittymästä olisi minulle?

1. Valokuitu mahdollistaa nopean ja luotettavan laajakaistayhteyden.
2. Valokuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa.
3. Valokuituliittymä lisää valinnanvapautta, sillä se mahdollistaa internet- ja tv-palvelujen valinnan ilman sitoutumista yhteen operaattoriin.
4. Valokuituliittymä säästää aikaa ja vaivaa: se ei rajoita samassa kotitaloudessa eri henkilöiden toimesta tapahtuvaa samanaikaista internet-palvelujen käyttöä, ja se mahdollistaa tehokkaan etätyön tekemisen.
5. Valokuituliittymä turvaa riittävän tiedonsiirtokapasiteetin pitkälle tulevaisuuteen.
6. Valokuituliittymä mahdollistaa uuden tyyppisten terveys- ja turvapalvelujen käytön, mikä puolestaan mahdollistaa esimerkiksi alueenvarttuneimmille asukkaille pidemmän asumisajan omassa kodissa.

Milloin ja mihin se rakennetaan?

Halako-osuuskunnan rakennushankkeen rahoitushakemus tullaan jättämään kesäkuun alussa ja päätöstä odotellaan elo-syyskuulle. Jos kaikki menee parhaalla mahdollisella tavalla, Keskikylän alueella olisi ensimmäiset kuituverkkoyhteydet auki ja käytössä jo jouluna 2014.

Koko Hailuodon katttavaesisuunnitelma ja sen toteuttaminen on jaettu 10 alueeseen.

Rakentaminen aloitetaan Keskikylän pohjois- ja eteläosista, muut kunkin alueen tilaajamäärien mahdollistamassa järjestyksessä.

Lisätietoa:

info@halako.net
halkouutisia.wordpress.com

Hailuodon Laajakaistaosuuskunta

Close Menu